دقت در انتخاب همسر ، یک ضرورت است و مسامحه و بی توجهی ، پشیمانی را در پی خواهد داشت. اما برا ی خیلی از جوانان این سئوالات پیش می آید که معیار های حقیقی برای انتخاب همسر از نگاه دین و شرع چیست و دین آسمانی ما بر چه ملاک هایی تاکید دارد. معیارها و خصوصیات زیر ، در گزینش همسر لازم است در نظر گرفته شوند:
الف) همسر دیندار انتخاب کنید ، زیرا دینداری دختر و پسر جوان، حفظ حریم عفت، حیا، نجابت و غیرت را در پی خواهد داشت. جوانی نزد پیامبر صلی الله علیه و آله آمد و از وی درباره ی ازدواج رهنمود خواست. رسول خدا صلی الله علیهوآله فرمود: « آری، ازدواج کن و بر تو باد که همسری دیندار انتخاب نمایی».
پیامبر درباره گونه های انتخاب همسر توسط برخی از مردم، چنین بیان داشت: «برخی برای انتخاب همسر، به مال یا دین یا زیبایی یا به نسب او توجه دارند ، امّا بر شما باد که با دینداران ازدواج کنید.»
پیامبر، همسرگزینی بر محور ثروت یا زیبایی و منهای دینداری را نهی کرده، میفرماید: «هرکه با زنی برای مالش ازدواج کند ، خداوند او را به مال وی واگذار خواهد کرد و هرکه با او برای زیباییاش ازدواج کند، در او چیزی که خوشایند نیست، خواهد دید و هر که با وی برای دینش ازدواج کند ، خداوند تمام این مزایا را برای او جمع خواهد کرد».
ب) به اخلاق توجه کنید ، چون اخلاق، اساس و شیرازه ی پایداری و استحکام زندگی زناشویی است و بیشک، سوء اخلاق، بیاحترامی و نامهربانیهایی را در پی داشته و فروغ محبت را خاموش خواهد ساخت. پیامبر میفرماید: «هرگاه برای دختر شما خواستگاری آمد که دین و اخلاقش را میپسندید ، قبول کنید و گرنه در سطح جامعه، فتنه و فساد بسیار میگردد».
ج) به دلیل تأثیرپذیری دختر و پسر از خانواده و محیط رشد ، اصالت خانوادگی تعیین کننده است. از این رو، در کلام پیامبر صلی الله علیه و آله چنین آمده است: « با فلان گروه ازدواج کنید که مردانشان عفت دارند ، پس زنانشان هم عفیف هستند ، و با آن گروه ازدواج نکنید که مردانشان بی عفتی نموده اند ، زیرا زنانشان هم بی عفت شده اند».
د) به همتایی (کُفْوِ همدیگر بودن) ، توجه کنید. این ویژگی، به نوعی لزوم هماهنگی، همگرایی، تناسب و سنخیت روحی، اخلاقی و جسمی میان دختر و پسر را توصیه میکند ، تا زندگی مشترک، استوارتر، پرثمرتر و لذّتبخشتر گردد. رسول خداصلی الله علیه و آله میفرماید: « به همتایان خود ، زن بدهید و از همتایان همسر بگیرید».
همتایی، گونه های مختلفی دارد ، مانند همتایی دینی، فرهنگی ، اخلاقی ، علمی، جسمی، زیبایی، سنی، مالی، خانوادگی ، اجتماعی ، روحی و روانی.
رسول خدا صلی الله علیه و آله مؤمنان را همشأن و همتای هم میدانست. زیرا در نگاه او ، بهترین شرافت، ایمان بود و تناسب در آن، در نظر آن حضرت، جایگاه خاص خود را داشت و بر گونه های دیگر مقدم بود.
ه) معیار زیبایی ، به عنوان یک امتیاز در شیرینی و صفای زندگی مؤثر است ؛ اما در اولویت بندی معیارها، در رتبه اول قرار ندارد ، زیرا رسول خدا صلی الله علیهوآله فرمود: « نباید حسن چهره زن را بر حسن دینداری او برتری داد».
منبع:تبیان
تنظیم برای تبیان: کهتری