سهای که هیچگاه چهار نمیشود
📝 شوخی طلاب با حاج شیخ عبدالکریم حائری در مورد شهریه
🔸 شهریه (= حقوق ماهانه)اى که مرحوم حاج شیخ عبدالکریم به طلبهها مىداد، ۳ تومان بود که اوایل امر، کفاف خرج طلاّب را مىداد ولى به مرور، با بالا رفتن نرخها و رشد قیمتها، از عهده تأمین مخارج طلاّب برنمىآمد. با آنکه قیمت اجناس روز به روز بالاتر مىرفت، حاج شیخ شهریه را در حدّ همان ۳ تومان نگه داشته بود و هرچه طلبهها انتظار مىکشیدند خبرى نمىشد، و به قُرقُرها هم اعتنایى نمىگشت!
🔹 جمعى از طلبهها که از سنگینى مخارج و ثابت ماندن شهریه به تنگ آمده بودند، جمع شدند و گفتند: انتظار بىفایده است، باید فکرى کرد و به یک شکلى، ماجرا به گوش حاج شیخ رساند. ایام، ایام ربیع الأول بود و چنین به نظر رسید که قضیه را در قالب طنز و شوخى در مجلسى به عرض حاج شیخ برسانند….
🔹 در مدرسه رضویه قم، به مناسبت یکی از اعیاد اهل بیت علیهم السلام جشنى گرفته شد و از علماى بزرگ حوزه، و در ضمن آنها، از مرحوم حاج شیخ دعوت به عمل آمد. بخشى از برنامه، به گفتگوى یک مرشد و بچه مرشد اختصاص داشت و انتقاد از ثابت ماندن حدّ شهریه، در این قسمت از برنامه گنجانده شده بود.
🔹 در بخش مزبور، یکى از طلبهها ـ که در نقش مرشد بازى مىکرد، رو به طلبه دیگر ـ که او نیز در نقش بچه مرشد رفته بود کرده وگفت:
ـ بچه مرشد!
ـ جان مرشد!
ـ بگو ببینم این چه یکى است که هیچ وقت دو نمىشود؟
ـ این، خداى احد و واحد است که هیچ وقت دو تا نمىشود.
ـ بارک الله بچه مرشد! حالا بگو ببینم این چه دویى است که هیچ وقت سه نمىشود؟
ـ چشم جناب مرشد. این شب و روز است که مدام از پى هم مىآیند و مىروند و هیچ وقت ۳ نمىشوند.
♨️ در اینجا مرشد، نگاهى به جمع انداخته و با ورانداز کردن چهره حاج شیخ، گفت:
ـ بچه مرشد! حال یک سؤال دیگر از تو مىکنم که خیلى مهم است، ببینم مىتوانى پاسخش را بگویى یا نه؟
ـ بگو جناب مرشد!
ـ این چه سهاى است که هیچ وقت چهار نمىشود و هر چه هم انتظار بکشى انتظارت بیفایده است؟
ـ جناب مرشد، این سه، سه تومانِ شهریه جناب حاج شیخ است که هر چه قیمت اجناس بالا مىرود و خرجها سنگین و سنگینتر مىشود، از جاى خود، جُنب نمىخورد و همان سه تومان هست که هست. انتظار هم هیچ فایدهاى ندارد….
✅ موج خنده، حضّار را فرا گرفت و حاج شیخ هم، که تازه به مقصود از این پرده از نمایش پى برده بود و همراه جمع مىخندید، از ماه بعد، شهریه طلاب را بالا برد.
💠 حاج شیخ عبدالکریم اهل مزاح بود و مزاحهای شیرینی از وی نقل شده است.
📚 کتاب ذوق لطیف ایرانی، اثر استاد ابوالحسنی (منذر)، ج ۲، ص ۶۹
منبع: eitaa.com/sobhomid_RDS