تصویر منسوب به ایزد نینورتا ایزد جنگ و شکار در تمدن های میان رودان (سومر، اکد، بابل، آشور) و رب النوع صورت فلکی شکارچی
{Ninurta
نینورته
هیچگونه مدرکی در خصوص معنای اسم خدای
《نینورته》که پرستش وی در سومر بسیار کهن بوده است، وجود ندارد. مرکز اصلی پرستش وی به عنوان پسر 👈انلیل Enlil معبد اِ- شو-مه-شه
در نیپور بود. همسر وی یا گولا Gula بوده و یا به خاطر ارتباط نزدیک وی با خدا نین گیرسو Ningirsu، بئو Bau محسوب می گردید.
در حقیقت صفات دو خدا «نینورته» و «نین گیرسو» بشدت به هم تنیده است، و با وجودی که اصلیت وی احتمالا مستقل بوده، اما در زمانهای تاریخی، نین گیرسو شکل محلی «نینورته» بوده است.
مشخص ترین ویژگی شخصیت نینورته، سرشت جنگجویش می باشد. چند افسانه ای که 👈 کشورگشایی های نظامی وی را بازگو می کند، عمدتا بیانگر عناد علیه دشمنان سومر و به طور خاص علیه «سرزمینهای یاغی» یا «سرزمینهای دشمن» می باشد (سرزمینهای واقع در سلسله جبال شرق بین النهرین= یعنی زاگرس در ایران). زمانی که پرنده آنزو Anzu (ایمدوگود Imdugud)، لوح سرنوشت را از انلیل می دزدد و در پی آن استحکام تمدن در خطر می افتد، }
{نینورته(یا نین گیرسو)، پشتیبان خدا علیه این پرنده می شود. به کشتن قهرمانان مقتول به دست نینورته(یا نین گیرسو)، چندین بار در یک اسطوره اشاره می شود، اما هیچ جا به طور کامل حفظ نشده است. جنبه متناقضی که در مورد «نین گیر سو» نیز یافت می شود، نقش «نینورته» به عنوان خدای کشاورزی است. «نینورته» در آنچه که《فلاحت》 سومری نامیده می شود، در خصوص زراعت غلات و آماده سازی مزارع، در حقیقت بر مبنای فعالیت کشاورزان در طول یک سال، نصایح دقیقی ارائه می دهد. خیش plough بر روی کودوروهای(سنگ مرزی) کاسی به عنوان نماد «نین گیر سو» حک شده و در نتیجه شاید نشان «نینورته» در هنر نو – آشوری بوده باشد. نماد دیگر نینورته در دوره نو – آشوری، یک پرنده نشسته بر روی شاخه است.
دو جنبه جنگجویی و کشاورزی در شعر سومری لوگَله، تلفیق شده که نینورته در آن در غلبه بر هیولای خوفناک اَسَگ و ارتش هم پیمان سنگی اش پیروز شده و سپس با استفاده از سنگها، برای ساختن کوهستانی که نهرها و جویبارهایش به دجله و فرات می ریزند، تا آنها را برای آبیاری غنی کرده و کشاورزی را آسان سازند، و نیز به منظور سازماندهی جهان، اقدام می کند.}
تصویر آشور نصیرپال دوم پادشاه مقتدر آشوری با کمانی در دست. همانگونه که نینورتا کمان داشته است شاهان آشوری نیز در هنر کمان گیری و شکار تبحر داشته اند.
{آشورنصیرپال دوم (دوره حکومت ۸۸۳ -۸۵۹ پیش از میلاد) در پایتخت جدید، یعنی کلهو kalhu (نیمرود امروزی) برای نینورته در مقابل زیگورات Ziggurat (که شاید آن هم به نینورته اهدا شده بود)، معبدی ساخت. صحنه ای که بر روی تخته سنگهای واقع بر دو طرف دروازه اصلی معبد، حجاری شده، شاید به گونه ای بی همتا در هنر جاودان نو – آشوری، بیانگر صحنه ای افسانه ای، یعنی شکست اسکو Asakku (اسگ Asag) یا پرنده آنزو anzu (ایمدوگود Imdugud) به دست «نینورته) می باشد.
براساس یک فرضیه، صفحه بالدار، در هنر رسمی قرن نهم قبل از میلاد، پیش از آنکه به آشور ASur یا شمش (اوتو) منتقل شود، نماد نینورته بوده است.این عقیده براساس نشانه های نصب شده خدا در قسمت فوقانی صفحه بالدار، این خود خداست که ظاهرا دُمی پرنده شکل داشته و در قسمت پایینی صفحه به چشم می خورد، در بین محققان از حمایت چندانی برخوردار نیست.} (کتاب فرهنگنامه خدایان، دیوان و نمادهای بین النهرین باستان صفحات ۲۳۵ الی ۲۳۷)
تصویر نقشه سرزمین کوش در حدود سودان امروزی در قاره آفریقا، بر طبق تورات کوش و مصرائیم (مصر) از فرزندان حام بوده اند.
در کتاب پیدایش از کتب پنجگانه تورات می خوانیم که: 👈{کوش نمرود را آورد. او به جبار شدن در جهان شروع کرد وی در حضور خداوند صیادی جبار بود. از این جهت می گویند: «مثل نمرود، صیاد جبار در حضور خداوند»}(۱۰:۹,۱۰ پیدایش)
محققین رشته تاریخ و اخترباستان شناسی، نام واژه نمرود را شکل تغییر یافته نام واژه نینورتا می دانند. بر طبق کتاب مقدس نمرود بنیان گذار آشور و نینوا بود و جالب است که در اسامی چندتن از شاهان آشوری نام نینورتا بکار رفته است. از سوی دیگر همانگونه که گفته شد بر طبق تورات نمرود نخستین جبار تاریخ بود و در حضور خداوند صیاد (شکارچی) بود و نینورتا هم رب النوع صورت فلکی شکارچی یا جبار بوده است.
🔷قوم آشور و شاهان آشوری منسوب به صورت فلکی جبار (شکارچی) هستند. آشوریان در طول تاریخ خویش قومی جنگجو و مبارز بوده اند که تقریبا همواره به سرزمین های مجاور خویش، علی الخصوص به نیمه غربی فلات ایران دست درازی می کردند. شاهان آشوری به شکار حیوانات نیز علاقه داشتند.
منبع: eitaa.com/soltannasir