کرم مغان ۴

{ کرم مغان ۴}

{ شهرگیر بلافاصله با دیدن آتش به دژ حمله کرد و در حالی که عده ای از سپاه دژ را محاصره کرده بودند که هفتواد نگریزد، عده ای هم به داخل شهر ریختند تا به اردشیر اسب رسانند. آنها به سراغ هفتواد رفتند او و پسرش را اسیر کردند و در کنار همان دریا در دامنه کوه بر دار کردند و به چپاول و غارت پرداختند. اردشیر هم مقدار زیادی از گنجینه هایی را که به دست آورده بود با خود به خره اردشیر آورد و در آنجا آتشکده ساخت و آن دو جوان را به حکومت منصوب کرد. سپس سپاهی به کرمان فرستاد و حاکمی از سوی خود بر آنجا منصوب کرد تا حکومت کرمان را بر عهده گیرد. }(کتاب شاهنامه فردوسی به نثر، دکترحشمت الله ریاضی، صفحات ۴۱۶ الی ۴۱۹)

نکته۱ : امروزه در شهر کرمان قلعه ای به نام قلعه دختر وجود دارد که منسوب به خواهر هفتواد است. یعنی همان فردی که کرم غول پیکر را پرورش داد. قلعه ای دیگر نیز به نام قلعه اردشیر وجود دارد که منسوب به ارشیر پاپکان است.

نکته ۲: همانگونه که‌ملاحظه نمودید. بنا بر متن شاهنامه و کتاب پهلوی کارنامه اردشیر بابکان، نام شهر کرمان‌ ریشه در کرم غول پیکر اسطوره ای دارد که روزگاری در این شهر می زیسته است. البته طبیعتا چنین ریشه ای شاید برای عده ای از اهالی کرمان بدلیل حب به زادگاه خویش و همچنین برای عده ای از اساتید دانشگاهی قابل قبول نباشد. دسته اول شاید بدلیل حب وطن و زادگاه خویش معذور باشند. اما بعضی اساتید به اصطلاح محترم جامعه دانشگاهی چون اساسا نگاهشان به مسائل نگاه مادی گرایانه صرف است. وجود کرم‌ غول پیکر و امثالهم را افسانه می دانند و تنها دلیلشان این است که چون چنین کرمی امروزه دیده نشده بنابراین وجود خارجی ندارد. بدین خاطر سعی در محمل تراشی های زبان شناسانه و بافتنی برای نام واژه کرمان می نمایند.

نکته ۳: عده ای با توجه این ابیات شاهنامه :👇

یکی جای دارند بر تیغ کوه

بدو اندرون کرم و گنج و گروه

به پیش اندرون شهر و دریا بپشت

دژی بر سر کوه و راهی درشت

که در آن آمده است در اطراف قلعه دریایی وجود داشته نتیجه گرفته اند چون امروزه در کرمان دریایی وجود ندارد پس باید داستان هفتواد در نقطه دیگری باشد. در پاسخ به چنین نظری باید گفت که در مناطق کویری گاه در اثر یک سری بارندگی های دوره ای که ممکن است در سالهای پربارش رخ دهد. دریاچه هایی تشکیل می شود که ممکن است سالها پای برجا باشد. و سپس در سالهای گرم و کم بارش ممکن است به مرور از بین برود. در حال حاضر نیز دریاچه ای بر اثر بارندگی های این چند سال اخیر در ناحیه شهداد شکل گرفته است که ممکن است چندین سال باقی بماند. بنابراین عدم وجود دریاچه در شهر کرمان در حال حاضر دلیل براین نیست که در گذشته نیز در آن ناحیه دریاچه ای وجود نداشته است.

نکته۴: در ابیات شاهنامه در مورد کرم غول پیکر به نقل از دو جوان که به اردشیر پناه دادند آمده که این کرم از مغز اهریمن است و خود نوعی دیو است : 👇

همان کرم کز مغز آهرمنست

جهان آفریننده را دشمنست

همی کرم خوانی به چرم اندرون

یکی دیو جنگیست ریزنده خون

بنابراین حکیم ابوالقاسم فردوسی از زبان دو جوان منشا کرم غول پیکر را اهریمن می دانسته است. و این مسئله به روایت بخشیدن شامیر توسط دیو خشم به سلیمان نبی حشمت الله شباهت دارد. یعنی کرم غول پیکر در هر دو روایت منشا اهریمنی دارد.

نکته ۵: ذکر این‌نکته شاید خالی از لطف نباشد که موضوع بعضی از فیلم های هالیوودی نظیر سری فیلم های شش قسمتی هیولاهای لرزشی tremors وجود کرم های غول پیکر و آدم خوار است. فیلم Tremors.A.Cold.Day.in.Hell محصول ۲۰۱۸ آخرین سری از این فیلم ها می باشد که احتمالا سازندگان این مجموعه فیلم ها از داستان شامیر سلیمان نبی حشمت الله در تلمود تاثیر گرفته اند.

 

 

قسمت هایی از فیلم هابیت ۳ که در آن کرم غول پیکری نمایش داده می شود. کرم غول پیکر در تلمود شامیر نامیده می شده است که توسط دیوی به نام آسمودئوس یا دیو خشم که جزو دیوان اوستایی است به سلیمان نبی حشمت الله داده می شود تا هیکل را بسازد. در داستان هفتواد و اردشیر پاپکان نیز یکی از این کرم های غول پیکر وجود داشته است که توسط ارشیر پاپکان بنیان گذار سلسله ساسانی کشته می شود.

با تشکر از خواننده ای که به ما ایمیل دادند و به هابیت اشاره نمودند.

پ ن : انصافا هالیوود حرف میزند و باید ساخته هایشان را جدی گرفت.

 

پایان

منبع:eitaa.com/soltannasir

این مطلب را نیز بخوانید

قمر در عقرب

بسم الله الرحمن الرحیم  به ایام قمر در عقرب نزدیک می شویم با وجودی که …

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *